Gildepenning van de Maastrichtse brouwers

MARRES

BROUWERIJEN

Gildepenning van Servatius Marres, 1771

*

Le Vert Galant De Wildeman Het Pannenhuis De Kommel Blauwe Hond De Deken Dubbele Arend
EugŤne Marres Marres-Ceulen De Valk Louis Marres Marres-Prick Marres-Marres Marres-Thans
Dubbelkoppige arend of dubbelhoofdige adelaar

Brouwerij De Dubbele Arend

Lenculenstraat te Maastricht

Brouwer:

Lambert Marres, 1694 - onbekend

brouwer van 1713 tot onbekend.

Lambert Marres, de derde zoon van Lambrecht Marres, brouwer in De Wildeman huwt erg jong, pas 18 jaar, in 1713 met de evenoude Cornelia van Geleen, de jongste zus van de vrouw van zijn broer Gilles. Haar vader is het jaar daarvoor overleden en Cornelia heeft twee huizen op de Boschstraat geŽrft. Cornelis begint als brouwer in een gehuurde brouwerij De Dubbele Arend op de Lenculestraat en het echtpaaar betrekt het erbij horende huis. (33)

Door het vroegtijdig overlijden van zijn schoonouders is hij al jong een bemiddeld man. Hij bezit land in Cadier en Keer, heeft een kapitaal van bijna twee duizend gulden uitstaan, en verhuurt twee naast elkaar staande huizen op de Boschstraat. Hij krijgt zes kinderen, waarvan de laatste Caspar Laurent in 1732 wordt geboren.

Maar hierna horen we niets meer van hem, noch van zijn kinderen. Het ging hem al enige tijd minder goed. Eind jaren twintig leent hij vaak grote bedragen en stelt hierbij zijn onroerend goed als onderpand. Dit hoeft overigens niet als negatief geduid worden, het kan zijn dat hij ook in de handel zat. Maar in 1731 sluit de weduwe van der Haven, die zich voor hem borg had gesteld, na een procedure van zes jaar een overeenkomst met zijn schuldeisers waarbij bepaald wordt dat ze een gedeelte betaalt maar waarbij ook afgesproken wordt dat de rest alsnog bij Lambert verhaald moet worden. Waarschijnlijk was hij op dat tijdstip al naar elders vetrokken, evenals overigens zijn neef en naamgenoot Lambert, maar van deze en diens nageslacht zullen we later nog positieve verhalen horen, diens zoon Nicolaas zal als thesaurier en president van de municipale raad van Breda in de Franse tijd nog een belangrijke rol spelen, hoe het afgelopen is met deze Lambert en met zijn kinderen is duister. (34)


Home
Contact