Gildepenning van de Maastrichtse brouwers

MARRES

BROUWERIJEN

Gildepenning van Servatius Marres, 1771

*

Le Vert Galant De Wildeman Het Pannenhuis De Kommel Blauwe Hond De Deken Dubbele Arend
Eugène Marres Marres-Ceulen De Valk Louis Marres Marres-Prick Marres-Marres Marres-Thans

Brouwerij Le Vert Galant

Kleine Gracht te Maastricht

Eva Walsenius - (de) Marres (1608-kort na 1675)

Brouwster vanaf 1641 tot kort na 1675

le Vert Galant.

Het zal een herberg of een groot café met een eigen brouwerij geweest zijn, die Eva dreef in 'Le Vert Galant' op de Kleine Gracht van Maastricht, en zij voorzag daarmee de buurt van gezonde drank.
De brouwerij was genoemd naar de Franse koning Henri IV, 1553-1610, in deze streken toen zeer geliefd. Het Galante Groentje was zijn koosnaam.

Eva en haar broer Paulus, pater in het klooster van de kruisheren, zijn de twee enige kinderen van Reijner Marres en Anna Hoppels. Paulus noemt zich 'de Marres'. Zijn jongere neef de notaris Palmachius Marres, die zijn naam vereenvoudigt tot Pau, doet dit ook, en zo zijn er dan in Maastricht een Paulus en een Pau de Marres. Ook Eva wordt vaak de Marres genoemd. (1)

Eva is de eerste brouwer en daarmee tevens de eerste en enige brouwster van de familie. Zij is in Maastricht op 27 augustus 1608 geboren. Vader Reijner is dan al bijna vijftig jaar oud, en wanneer hij sterft is Eva tien jaar. Haar moeder hertrouwt de brouwer Lenardt Walsenius of van Walsden, eigenaar van "Le Vert Galant" op de Kleine Gracht.

We krijgen dan een wat ingewikkelde gezinssituatie want Eva huwt met haar stiefbroer. De zoon van haar stiefvader, en beiden dragen ook nog eens dezelfde naam Lenard van Walsden. De zoon wordt meestal wel Lenardt van Walsden de jonge genoemd. Hij sterft jong in 1641, nog voor het overlijden van zijn vader en dan erft Eva de brouwerij en zij zal daar langer dan 35 jaar brouwen. (2)

In 1675 maakt ze haar testament en laat daarin de brouwerij aan haar dochter Elisabeth. Hoelang ze toen nog gebrouwen heeft is niet bekend. (3)

In hetzelfde jaar dat Eva haar einde voelt naderen en haar testament opmaakt start Servaes Marres, zoon van haar neef Paulus Matthias Marres, de brouwerij in De Wildeman op de Brusselsestraat. Servaes is de stamvader van alle brouwers Marres.


Home
Contact